Voorkom dat je Partner (weer) vreemd gaat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook

Je bent er onlangs achter gekomen dat je partner is vreemd gegaan. Nooit had je kunnen bedenken dat het jou zou overkomen. Je ervaart een gevoel van woede en stress maar ook angst. Het houdt je de hele dag bezig en op je werk kun je je slecht concentreren. Wat zou je graag in een glazen bol willen kijken en antwoorden krijgen op al je vragen…

Niet alleen het vertrouwen in je partner, maar ook het vertrouwen in jezelf is volledig verdwenen. Want hoe gaat het nu verder? Gaan jullie nog wel verder? En kun je het je partner vergeven?

Voorkomen dat je partner vreemd gaat, kan natuurlijk niet. Daar heb je geen invloed op. Je hebt alleen maar invloed op wat je zelf doet en niet op het vreemdgaan van de ander.

Wat je wel kunt voorkomen is dat jullie niet meer zo ver uit elkaar groeien als dat er is gebeurd. Dat jullie een weg vinden om naar elkaar toe te groeien. Dat heeft tijd nodig. Veel tijd. En ruimte. Ruimte om elkaar vrij te laten. Want dit vertrouwen kan niet van de een op andere dag terug zijn.

Belangrijk is om te zorgen dat je niet alles negatief ziet. En ja, je zit nu voor je gevoel in een mega diep dal en weet het allemaal even niet meer. Maar als je in 1e instantie je partner kunt vergeven, en je partner heeft spijt van wat er is gebeurd, dan is daar een sprankje hoop en kunnen jullie gaan ‘bouwen’.

Ga er langzaam aan met elkaar over in gesprek. Het is nog vers dus verwacht niet dat jullie direct een super goed gesprek zullen hebben. Let er overigens wel op dat je niet de hele dag loopt te snauwen en van die steken onder water geeft. Je bouwt hiermee geen vertrouwen op en duwt je partner alleen maar verder van je vandaan.

‘Ja maar ho eens even!’ Zul je zeggen. ‘Mijn partner is degene die zijn/haar best moet doen! NIET IK!’ Dat kan zijn, maar als je zo blijft denken dan gaan jullie echt niet tot elkaar komen. Blijft de sfeer grimmig en kan er niet worden gebouwd aan een stabiele relatie met vertrouwen. Wat wel werkt is na te denken welke concrete handelingen je zou willen zien van je partner.

En dat kun je als volgt doen. Pak je notitieboekje of open de notities op je telefoon. Schrijf onderstaande 4 zinnen over en maak ze af. 

Let op dat er niet stiekem toch een oordeel over je partner in sluipt. Als je bv zegt: “Het probleem met jou is…’, vertaal dat dan in: ‘Ik zou willen dat…’

 1. Als ik zie/hoor/merk….
  (objectieve waarnemen van gedrag)
  Bijvoorbeeld: dat je naar je telefoon kijkt terwijl ik iets vertel.
 2. Dan voel ik me….
  Bijvoorbeeld: gefrustreerd en gekwetst.
 3. Omdat ik behoefte heb aan…
  Bijvoorbeeld: waardering en aandacht voor wat ik zeg.
 4. Ben je bereid om…
  Bijvoorbeeld: even naar mijn verhaal te luisteren? Me aan te kijken als we in gesprek zijn?

Hetgeen je hebt opgeschreven wil je direct voorleggen aan je partner maar doe dit NIET direct! Je partner is er namelijk niet op voorbereid en het zal niet bij hem aankomen. Geef hem de ruimte zodat hij zich kan voorbereiden op een gesprek. 

Geef aan dat je graag even wilt praten en of dat vandaag ergens zou kunnen. Op deze manier is er ruimte en aandacht zodat wat je vertelt ook daadwerkelijk bij hem aankomt.  

Zorg ervoor dat je NIET je stem verheft. Blijf rustig en kalm in het volume van je stem. Laat merken dat je verdriet hebt, maar hou jezelf een beetje staande. Ga niet de hele boel bij schreeuwen en huilen, want dan weet hij zich geen raad. Geef aan dat je samen naar een oplossing wilt zoeken.

Verloopt het gesprek rustig dan zijn jullie op de goede weg en kun je vragen stellen als: Wat is het dat je mist in onze relatie? Wat zou je willen dat ik daar aan doe?

Nu zul je je wederom afvragen waarom jij degene moet zijn die ergens iets aan zou moeten doen. Weet dat het een vraag is en je het antwoord van je partner niet daadwerkelijk direct hoeft toe te passen. Het is namelijk dé manier om met elkaar in gesprek te zijn en tot elkaar te komen.

Deze vragen zorgen dat je duidelijk krijgt waar het in de relatie wringt. Hoe jullie beiden aan elkaars wensen kunnen voldoen, zodat er een opening is om met elkaar verder door het leven te gaan.

Meer om te ontdekken

burn out hersenen

Burn Out & onze hersenen

Steeds meer mensen claimen dat ze geveld zijn door een burn-out. Maar wat is dat eigenlijk? Een hersenziekte, met verstoorde neurotransmitterspiegels? Of

Vicieuze cirkel

Je gaat maar door. Denkt het valt wel mee. Gaat een keer wat vroeger naar bed. En zegt hier en daar een

Jouw taak…

We kiezen niet altijd voor wat ons overkomt, maar we kunnen wel kiezen om hier iets mee te doen, er iets van

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Sessies

Nieuwsbrief

© Alle rechten behouden