Patricia Hoefnagel

In oktober 2014 gebeurde er iets waardoor alles uit mijn leven in één keer bij elkaar kwam en m’n wereld compleet op z’n kop stond

De bel ging en jaaaa eindelijk…we mochten naar huis! Ik zat in groep 7 en wist niet hoe snel ik naar huis moest om lekker buiten te spelen. Ik liep de tuin in, deed de achterdeur open en zag in de woonkamer twee agenten op de bank zitten. Ik keek mijn moeder aan en zag de angst en paniek in haar ogen. Mijn vader had een poging ondernomen om zichzelf van het leven te beroven.

Deze poging zorgde ervoor dat ik mijn gevoelige voelsprieten uitzette. Het leven deelde mij daarna nog een aantal ‘uitdagende kaarten’ waaronder de ziekte van mijn moeder. Ik was 28 jaar toen zij overleed aan beenmergkanker. Dit verdriet was zo groot dat ik brak en vanaf dat moment op de automatische piloot ben gaan leven.

Tot die dag in 2014 waarop ik naar mijn werk reed. Het leek een dag als alle andere, maar dat zou het achteraf niet zijn. Want toen de inmiddels 2e collega achter elkaar mijn kamer binnen kwam en zei ‘Patries, weet jij hoe het hiermee zit?’ Toen kreeg ik kortsluiting. Er knapte iets in mijn bovenkamer. Al mijn woede, verdriet en frustratie van mijn leven kwam op dat moment bijeen en als een donderwolk bulderde ik: ‘kunnen jullie nou werkelijk helemaal niks alleen!” De twee dropen af en de collega met wie ik in gesprek was keek mij verdwaasd aan en zei: “volgens mij gaat het niet zo goed hè?”

Serieus! Je ziet toch wat er gebeurt!? Ik ben met jou in gesprek en er denderen twee collega’s zo het gesprek in! Dat kan zijn, maar misschien is het beter dat je even een ommetje gaat maken. Nou dat lijkt mij een heel goed plan. Boos en gefrustreerd liep ik de trap af naar buiten. Frisse lucht, dat is wat ik nodig had. Weer terug op kantoor zei mijn collega: “Patries, wij denken dat het beter is dat je naar huis gaat”. Nou, dat dacht ik niet! Wat moet ik thuis doen? Bij mijn vent op de bank gaan zitten die de hele dag geen flikker uitvoert, dacht het niet!

Bij de opmerking ‘pak gewoon je auto en ga even lekker naar het strand’ was ik om. Ik had zoveel behoefte aan rust en ruimte in mijn hoofd. De daaropvolgende 10 maanden ging ik dagelijks naar het strand.

Het niet naar mijn werk kunnen voelde voor mij als falen. Hoe kon het dat ik ineens zo zwak was? Om alles moest huilen en alleen maar rust, ruimte en vooral stilte wilde?

Ik ging verder op zoek naar mezelf want ik was mezelf toch echt volledig kwijt. Wie ben ik? Wat wil ik? Waarvoor was ik hier op aarde en wat had ik hier te toen?

Ik ging me verdiepen in meditaties, yoga en allerlei alternatieve behandelingen. Allemaal dingen waar ik mij voorheen nooit mee bezighield.

Patricia Hoefnagel

“Veranderen doet geen pijn, maar pijn doet veranderen.”

EN WAT IK TOEN ONTDEKTE WAS GOUD!

Mijn voelsprieten begonnen langzaamaan en heel zachtjes weer te trillen op mijn hoofd. Het leek wel of ik een reset had gehad. Alsof ik weer kon en mocht voelen. Ik stond weer AAN!

Het was niet gek dat ik gebroken thuiskwam na een verjaardag of na het doen van boodschappen want ik was namelijk hoogsensitief! Een HSP’er, een high sensitive person en weet ik veel wat voor namen er allemaal aan werden gegeven. Toen ik dit eenmaal inzag ging er een wereld voor mij open. Vielen alle puzzelstukjes in elkaar en kreeg mijn leven een hele andere wending.

Mijn huwelijk heb ik moeten beëindigen met het gevolg dat ik mijn huis uit moest. Het maakte mij niet uit, al moest ik 3 hoog achter gaan wonen. Ik voelde in iedere vezel van mijn lijf dat ik een missie had en die zou voor niemand wijken. Dat was dan weer niet helemaal waar, want ik ontmoette mijn huidige partner al na een half jaar. Ik was hier totaal niet mee bezig en ook niet op voorbereid. Sterker nog ik hield de boot af maar deze man ging in alle rust voor zijn doel, en dat was ik.

Mijn visie en mijn doel was zo sterk dat ik mezelf in een razend tempo ontwikkelde. Ik volgde opleidingen, cursussen en trainingen en was op diverse events te vinden. Ik heb gekozen voor het leven en het werk dat volledig bij mij past: het helpen van hooggevoelige vrouwen die meer op zichzelf kunnen vertrouwen om te doen waar zij gelukkig van worden.

Een van de mooie eigenschappen en tevens een valkuil van hoogsensitieve personen is zorgzaamheid. In mijn huidige relatie ben ik nog steeds zorgzaam maar weet wat de valkuil is en laat verantwoording en bepaalde keuzes meer bij mijn partner. Tijdens een verjaardag focus ik mij op 1 of 2 personen waar ik dan fijne gesprekken mee heb. Ook kan ik een verjaardag eenvoudiger afzeggen zonder mij hier schuldig over te voelen. Ik ben dan liever op een ander moment alleen met diegene. Als ik boodschappen moet doen dan weet ik precies hoe ik mijzelf kan beschermen tegen ‘energievreters’. Voelt het voor mij die dag niet fijn om boodschappen te doen dan maak ik een briefje of stuur een app naar mijn partner om een paar boodschappen te doen.

“Ik ben mijn hart gaan volgen en stond weer open om te luisteren naar mijn gevoel”

Als je mij zou kennen zou je weten dat ik…

 • In mijn nopjes ben tijdens de warmte van de zomer
 • Het vroeger als last ervaarde de langste te zijn in de klas 
 • Me bedacht dat ik nooit geen hakken kon dragen met mijn 1.80 meter
 • Onze kat van die hele lange haren heeft, Gyzmo heet en een grumpy face heeft
 • Ik als tiener de koningin van de duikplank was 
 • Een salto alleen te saai vond en er nog een schroef achteraan draaide
 • Samen met mijn partner een campertrip door Canada ga maken
 • Voor alles een oplossing heb tot het irritante aan toe
 • Gek ben op Italiaans eten, rode wijn en pure chocolade
 • Maandelijks een hele dag naar de sauna ga
 • Een hekel heb aan negativiteit
 • In 2008 stopte met roken en toen reuma kreeg
 • Mijn verre roots liggen tegen de Italiaanse/Zwitserse grens
 • In een restaurant altijd twijfel welk gerecht ik zal nemen
 • Praktisch en actiegericht ben ingesteld
 • Mijn douche ochtendritueel altijd eindig met een koude douche

Wat denk je ervan? Ben je toe aan het zetten van een 1e stap naar meer rust in je hoofd?

Neem dan contact op en dan plannen we kosteloos 30 minuten waarin je direct 3 tips krijgt die op jou van toepassing zijn.

Leuk! Ik spreek je snel

PatriciaHoefnagel

“Alles in het leven is een keuze. Wat kies jij?"