Burn Out & onze hersenen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook

Steeds meer mensen claimen dat ze geveld zijn door een burn-out. Maar wat is dat eigenlijk? Een hersenziekte, met verstoorde neurotransmitterspiegels? Of een geschenk, een wake-up-call?

Onlangs ben ik naar het theatercollege van psychiater Bram Bakker geweest. In zijn college “opgebrand” laat hij ons zien dat een burn-out niet gezien wordt als een ziekte. 

Een op de zes werknemers– dat zijn ongeveer 1,4 miljoen Nederlanders- heeft last van burn-out klachten

Een burn-out wordt niet gezien als een ziekte. Diagnose en behandeling zijn geaderd op het medisch model van ‘wel/niet’. Een bot is gebroken of niet. Heel helder voor zwart- wit gevallen. Maar een burn-out is, net als psychische klachten een grijs gebied.

Zo kan er geen hersenscan worden gemaakt waarop kan worden aangetoond dat er iets zit. 

De burn-out is eigenlijk al vrij oud en niets nieuws. In de jaren ‘80 heette het overspannen. De laatste jaren is het alleen de hoeveelheid personen die hiermee kampt toegenomen en wordt het burn-out genoemd.

Risicofactor
Een risicofactor om in een burn-out te komen zijn mensen die enorm bevlogen zijn in hun werksituatie. Moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen en altijd klaar staan voor een ander. Hebben een overvolle agenda, druk sociaal leven en vinden veel dingen leuk. 

Teveel in ons hoofd
Doordat we contant in ons hoofd zitten en teveel worden overprikkeld zijn we vergeten te luisteren naar ons gevoel. Waar worden we blij van? Wat maakt ons rustig?

Een half uurtje niets doen en gewoonweg dom voor je uit staren is er niet meer bij. Want hè, we moeten van onszelf tenslotte nog van alles.

Daarbij helpt de mobiele telefoon ook zeker niet. We zijn 24/7 door van alles en iedereen te bereiken. Ga eens na hoe vaak je op een dag je telefoon pakt?

Rust voor je hersenen
Door wat vaker niets te doen en je hersenen wat meer rust te gunnen ben je op de goede weg. Je lijf zal je dankbaar zijn.

Als je namelijk eenmaal in een burn-out belandt wordt je dubbel en dwars betaald als je ook maar iets teveel doet. Wees het voor!

Meer om te ontdekken

Vicieuze cirkel

Je gaat maar door. Denkt het valt wel mee. Gaat een keer wat vroeger naar bed. En zegt hier en daar een

Jouw taak…

We kiezen niet altijd voor wat ons overkomt, maar we kunnen wel kiezen om hier iets mee te doen, er iets van

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Sessies

Nieuwsbrief

© Alle rechten behouden