Grootste les

Soms word je geraakt door een lied en gaat het niet zozeer om de tekst maar om de mensen of de situatie waar je aan denkt als je het hoort.

Hoor ik het nummer Show me love van Robin S, dan word ik vrolijk en ben ik plots weer samen met mijn nicht in Griekenland. Bij het nummer van “Volare” van de Gipsy Kings zit ik ineens weer met het opgewekte gevoel achterin de auto bij m’n ouders op weg naar Spanje.

Because you loved Me 
Maar dan het nummer van “Because you loved Me” van Celine Dion. Oef. Ja, dan komen er diepe emotionele gevoelens en ga ik terug naar een tijd dat ik 28 jaar was. Mijn moeder had de strijd tegen die nare ziekte verloren. Ze was 51 jaar en de film van die periode speelt zich plotsklaps weer af in mijn gedachten. 

Dief van het leven
Een dief kan toch niet 2x op hetzelfde adres toeslaan!? Nou toch wel. Nadat hij zich ruim een jaar had verstopt had “de dief van het leven” mijn moeder weer gevonden en was wederom toegeslagen. In een 2e poging om deze dief te verdrijven had zij geen zin.

“Opgeven? Hoezo? Dat kan toch niet? Je gaat de dief toch aanpakken!?”
Als 28 jarige begreep ik daar niets van. Ik haalde alles uit de kast om haar over te halen en een 2e kuur te ondergaan; mailcontact met de partner van een vrouw waarbij dezelfde dief was langs geweest. “Kijk maar naar dit verhaal” zei ik tegen mijn moeder. “Het kan echt nog goed komen”. Ook schakelde ik een oom en tante in om haar op andere gedachten te brengen. En natuurlijk mocht de arts ook niet ontbreken in dit complot.

En jawel, zie daar! Alle energie, overtuigingen en gesprekken hadden z’n vruchten afgeworpen. Ze had besloten om toch de dief te verdrijven en te gaan voor de behandeling! Ik was in extase, zo enorm blij en opgelucht.

Grootste les aller tijden
Maar dan toch, de 2e kuur mocht niet baten en sloeg helaas niet aan. Het was blijkbaar haar tijd om het aardse bestaan te verlaten. Ik zakte op de grond met mijn rug tegen de muur. Het enige wat ik kon roepen was “waarom, waarom, waarom”…..
Daar kreeg ik toen natuurlijk geen antwoord op. Ondanks dat dit best een triest verhaal is heb ik hier veel van geleerd. Hoezo van geleerd kan je je afvragen?

Als iemand een beslissing heeft gemaakt en iets écht niet wil dan heeft het geen zin om te gaan duwen en trekken. Dan zal ik me daar met pijn in mijn hart bij moeten neerleggen. Ondanks dat het de grootste les aller tijden is geweest, kan ik toch echt nog wel in deze valkuil trappen. Wat ik dan doe? Dan denk ik met grote glimlach terug aan deze les…


2 reacties op ‘Grootste les

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s